<script src='http://img830.imageshack.us/shareable/?i=mincare1.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>
</noscript>
Mancarea Coreeana
Mancarea coreeana este speciala, exotica si are un gust inconfundabil. Savoarea
care o face sa urce pana si in topul preferintelor celor mai exigenti degustatori este
data de condimente si de legume fermentate. Sosul de soia, ardeiul rosu, ceapa verde, pasta de fasole, usturoiul, ghimbirul, susanul, mustarul, otetul sau vinul sunt combinate, parca, dupa formule magice, reusind sa ridice comuna operatiune de
gatit la rangul de arta culinara.
Coreenii mananca foarte multe legume si evident… orez. Mancarea facuta exclusiv
din legume se numeste „namool” si este de doua feluri: „saengche” (preparatele crude si reci) si „bok-eum” (preparatele fierte si calde). In mod traditional, o masa la coreeni contine orez, supa, tocana, friptura, salata, legume sau carne fierte, peste marinat, Doenjang (paste fermentate de soia) si Gochujang (paste groase din soia cu
ardei iute). Mesenii au de unde alege… Stiu ca ti s-a facut pofta de aceste feluri
exotice de mancare. Ei bine, nu ar trebui sa iti faci griji ca nu mai ai voie sa mananci doua zile dupa o masa in stil coreean, pentru ca mancarea este foarte sanatoasa, moderata in calorii si are putine grasimi. Totusi, aceste bunatati sunt oarecum „umbrite”, cand vine vorba despre preparatele bazate pe legume fermentate.
Mancare fermentata
Pentru noi, europenii, nu suna prea bine alaturarea celor doi termeni „mancare fermentata”, dar in realitate aceste merinde nu sunt decat legume murate intr-un alt mod. Kimchi este una dintre mancarurile coreene fermentate, cu vechime de peste trei milenii. In general, legumele si pestele sunt conservate cu sare. Principiul fermentarii este similar murarii, doar ca muraturile, de exemplu, contin multe acetobacterii, iar kimchi are mai multe bacterii acidolactice, care au un alt gust. Sunt aproape 200 de tipuri de kimchi, care difera in functie de materia prima: varza, ridichi albe, castraveti, alge, praz si de modul de preparare: saramura, sos de soia, otet, drojdie sau lichior de orez. Legumele sunt stocate sub pamant in vase de ceramica. Varza „kimchi” este cel mai cunoscut fel de mancare coreean la nivel mondial. La aceasta extraordinara publicitate au contribuit atat gustul distins, cat si coreenii care au dedicat un intreg muzeu varzei „kimchi” si a mancarii fermentate, in Seul. Kimchi este asezonat cu piper sau usturoi. Este servit cu orice ocazie, cu muraturi. Kimchi nu este doar gustos, ci si foarte sanatos, pentru ca este plin de fibre si de vitamina C
Sursa de informatii google