Ratiu Catalina Sam Feb 19, 2011 8:39 am
Coreea / peninsula cu doua capete
Coreea este o regiune din estul Asiei, prinsa intre China (N-V), Rusia (N-E) si insula Japoniei (S). In prezent peninsula este divizata in doua state, Coreea de Nord sau Republica Populara Democratica (cu capitala la Phenian) a Coreei si Coreea de Sud (cu capitala la Seoul), impartire facuta dupa Al doilea Razboi Mondial (prin care Uniunea Sovietica detinea controlul in nord si SUA in sud).
Totusi de cele mai multe Coreea este privita ca un singur stat. Coreea este formata din partea continentala care este predominant muntoasa si 3578 de insule de diferite dimensiuni, suprafata totala este de 22.000 de km2, dintre care tarmul ocupa 8640 de km. Coreea are deschidere la Marea Galbena si Marea Japoniei. Plasarea sa geografica a facut din regiune locul multor batalii si razboaie desfasurate sub diferite dinastii, imparati, uniuni si armate mai mult sau mai putin vecine.
Limba oficiala este coreeana (desi in timpul dominatiei japoneze aceasta a fost interzisa din actele oficiale), iar alfabetul folosit este hangul. Si in ciuda oricarei idei preconcepute nu toti coreeni sunt budisti, majoritatea declarand ca nu sunt adeptii vreunei religii.
Sursa
Coreeni sunt oameni foarte prietenosi si desi nu stiu engleza foarte bine vor incerca sa te ajute cum pot mai bine. Cu mancarea trebuie sa te obisnuiesti si sa pleci la drum cu mintea deschisa. Sanse sunt sa nu gasesti ceva pe gustul tau din prima, dar nu inseamna ca nu poti incerca toate specialitatile care ti se ofera. In foarte multe restaurante poti sa iti pregatesti singur mancarea, mesele fiind dotate cu toate cele necesare.
Casele traditionale sunt un amestec neobisnuit pentru ochii occidentalilor, decorate in culori tari-aprinse, rosu, galben si albastru, impartite de o curte interioara masurata prin distanta dintre stalpi, kan si acoperisurile ciudate, usor curbate. Pentru un ochi neatrenat o casa veche care apartine unei familii instarite poate fi confundata cu un templu.
Sursa foto
Seul este un shopping heaven foarte high-tech, unde magazinele se succed nestingherit, iar preturi sunt comparabile cu cele de la noi. Orasul este un amestec de cladiri foarte inalte si zone verzi unde oameni ies in oras si unde pot sta nestingheriti pe iarba. Curatenia este cuvantul de lege si parcurile sunt splendide. Cei interesati de cadouri pot merge in zona turistica unde se gasesc tot felul de magazine cu suveniruri traditionale.
Ce merita incercat este kimchi, mancare care se gusta la orice masa (un fel de varza murata picanta). Si o alta aventura culinara este caracatita vie. Aceasta este foarte periculoasa deoarece daca nu este inghitita corect se poate bloca in trahee si poate duce la sufocare (probabil ca ati vazut treaba asta si intr-un episod din The Amazing Race sau intr-un documentar pe Discovery).
Seul care in intuneric este fosforescent si eferbescent este locul unde vrei sa fii atunci cand se lasa noaptea. Seulul inseamna o viata intensa, o viata a educatii continue, fara intrerupere, dar si epuizanta. Exista aici un foarte mare respect pentru informatie, care de cele mai multe ori este obositoare sau chiar inspaimantatoare.
Primul lucru care te surprinde cand ajungi in Seul este imensul aeroport cu un aspect futurist, plin de tehnologie hightech. Apoi metroul interminabil care anunta statiile pe muzica de Mozart. Apoi copacii rotunzi, florile, magnolia si kitschul. E imposibil sa nu te surprinda milioanele de oameni care se misca pe strazi ca pusi pe fast-forward si miile de cruci rosii din varful turlelor de biserici evanghelice.
Totusi Coreea insemna mai mult decat orase supra-tehnologizate si aglomerate, ci include liste bogate in zone protejate de UNESCO care ascund istoria acestui popor (temple din secolul IX, pagode din secolul VII, fortificatii din secolul XVIII, cimitire care dateaza din anul 32 I.Hr), zone muntoase si plaje pe placul oricarui turist. In general orasele mai mici si satele isi pastreaza mai bine aspectul traditional si incanta turistii prin farmecul vechilor cladiri. Nu trebuie pierdute nici spectacolele de teatru si dans traditionale, vizitele la templu sau plimbarile prin marile parcuri.
Pentru a ajunge in vizita turistica in Coreea trebuie sa luati un bilet de avion pana in Seul care costa in jur de 600-700 de euro, iar de acolo sa apelati la cursele interne de avion, tren sau autocar. Preturile pentru hoteluri variaza ca in orice alt mare oras, de la 50 de dolari pana la 200-300 de dolari intr-un hotel de patru stele.