mishildam Joi Mar 29, 2012 8:40 am
Dinastia Shilla este impartita in mod traditional in trei perioade:
timpurie, (57 I.Hr–654 ), mijlocie (654–780), si tarzie (780–935), si este condusa de trei clanuri: Park, Seok si Kim .
Clanul Park detinea puterea timp de trei generatii, cand, in urma unei lovituri de palat, puterea este preluata de clanul Seok. Clanul Kim este mentionat pentru prima data in timpul domniei primului conducator Seok, Talhae de Shilla,
Clanul Kim apare in contextul unei povesti, in care se face referire la Kim Alji care se naste dintr-un ou de aur.
Intre clanurile Park si Seok au loc in mod constant lupte pentru putere, din care are de castigat clanul Kim, care preia astfel puterea.
Doar cei din clanul Kim ajung sa domneasca in Shilla timp de mai multe generatii, timp in ce clanurile Park si Seok formeaza nobilimea.
Ultimul rege al dinastiei Silla, regele Gyeongsun, este un reprezentant al clanului Kim.In perioada 108 I.Hr. – 57 I.Hr. s-a creat confederatia celor 3 state din centrul si sudul Coreei, denumite Samhan (Ma, Byun, Jin). Shilla s-a dezvoltat dintr-unul din cele 12 state aflate in confederatia denumita Jinhan, din care faceau parte 12 state mai mici membre.
Conform istoriei, fondatorul dinastiei este regele Park Hyeokgeose in 57 I.Hr, Shilla construindu-se in jurul
orasului Gyeongju de astazi. Regele Park este cunoscut de altfel drept fondatorul clanului Park, astazi, unul dintre cele mai frecvente nume de familie in Coreea (alaturi de Kim si Lee).
Legenda spune ca regele Hyeokgeose s-a nascut iesind dintr-un ou, iar cand regele implinea 13 ani, cele sase clanuri din stat i s-au supus astfel fiind stabilita Saro (sau Seona—reprezentand unul din numele sub care este cunoscuta Shilla, de-a lungul dezvoltarii sale pana la apogeu).
***In cadrul serialului Great Queen Seondeok, elita militara Hwarang este denumita dupa Sorabeol (numele capitalei din acea perioada, spectiv de la anul 576, in timpul domniei regelui Jingeung, care de altfel a si infiintat acest sistem militar, unic si specific pentru Silla.)Pana in secolul al doilea, Shilla exista ca stat distinct in zona sud-estica a peninsulei, unul din cele mai puternice state din federatia Jinhan. (sec. III)
Baekje aflata in vest devine regat in jur de 250.
In sud-vest, Byeonhan este cucerit de Gaya.(Kaya)
In zona de nord, Goguryeo, regat deja in jurul anului 50 d.Hr, se dezvolta intr-o adevarata putere in zona.Odata cu domnia regelui Naemul (356–402) din clanul Kim se stabileste o monarhie ereditara, titlul regal devine asadar Marip-gan (unde “gan”/”Han” semnifica “conducatorul” sau “marele,” ce poate fi avea o legatura cu titlul Mongol/Turcesc “han”).
In 377 se stabilesc relatii intre China si Goguryeo.
In urma presiunilor exercitate de regatul Baekje, spre sfarsitul secolului 4 Shilla se aliaza cu Goguryeo.
Expansiunea Goguryeo spre sud il obliga insa pe regele Nulji (al 19-lea regel Shilla) sa incheie o alianta cu Baekje.
Pana la domnia regelui Beopheung (514–540- al 23-lea rege), Shilla devenise un regat care adoptase budismul ca religie, avand un sistem ierarhic propriu.
Shilla reuseste sa anexeze confederatia Gaya, extinzandu-si astfel teritoriul.
Regele Jinheung (540–576 -al 24-lea rege: Great Queen Seondeok) stabileste o forta militara puternica. Shilla se aliaza cu Baekje pentru a restrange teritoriul Goguryeo, stabilind o alianta de 120 de ani, pe care insa o va incalca pentru a castiga in 553 controlul detinut de Baekje asupra regiunii.
Tot regele Jinheung a infiintat elita militara Hwarang (576), care ramane unica si specifica Silla.In secolul VII Shilla se aliaza cu dinastia chineza Tang.
In 660, in timpul regelui Muyeol (654-661), Shilla cucereste Baekje.
In 668, in timpul regelui Munmu (succesorul lui Muyeol) si al generalului Kim Yu-shin (Great Queen Seondeok, Kim Yu Shin) Shilla reuseste performanta de a cuceri regatul Goguryeo.
Pentru aproape 10 ani Shilla lupta pentru izgonirea fortelor chineze din peninsula.
In zona fostului regat Goguryeo din nord se va forma mai tarziu Balhae.
Perioada tarzie este caracterizata de cresterea puterii monarhiei in detrimentul nobilimii.
Totusi spre sfarsitul sec. VIII revoltele nobililor conduse de clanul Kim au reusit sa limiteze autoritatea regala.
Periada mijlocie a Silla e incheie cu asasinarea regelui Hyegong in 780 (al 36-lea rege), terminandu-se astfel linia de succesiune a regelui Muyeol (al 29-lea rege), artizanul unificarii peninsulei, sub conducerea Silla.
Moartea lui Hyegong a fost una sangeroasa, dupa un razboi civil prelungit in care au fost implicate familiile nobililor, perioada dupa care aristocratia a devenit tot mai independenta de monarhie.
Perioada mijlocie a Shilla a constituit apogeul dinastiei, fiind consolidate puterea regala si initiat un sistem birocratic dupa cel chinez.